Over geluk — Epiktetos

Over geluk — Epiktetos
Over geluk — Epiktetos

Epiktetos
Over geluk
Lannoo
Tielt, 2003 (68 pp.)
1e druk
ISBN 90 599 5003 8

uit de persgeselecteerd

‘Wens niet dat wat er gebeurt,
gebeurt zoals jij het wilt,
maar wens dat het gebeurt
zoals het moet gebeuren.
En je zult gelukkig zijn.’

Epiktetos was lange tijd de slaaf van een vrijgelatene van Nero en heeft het nageslacht meer nagelaten dan louter kennis: een leefregel. Hier worden 24 uittreksels uit het Handboekje van de filosoof opgenomen, die op zich een klein traktaat vormen over wijsheid, voor iedereen bruikbaar.
Van de Griekse kapitaal tot het cursieve schrift, van de unciaal tot de meest abstracte vormen, leeft Claude Mediavilla zich uit in een ware stijloefening waarin de klassieke techniek mooi samengaat met een moderne interpretatie.

uit de pers

‘De boekjes maken deel uit van een reeks van Lannoo waarbij klassieke teksten niet alleen in modern Nederlands vertaald worden, maar ook voorzien worden van een prachtige kalligrafische versie van de originele tekst.’ (De Huisarts)

‘De vertaler Patrick Lateur heeft aan de vertaling een korte inleiding toegevoegd, terwijl de kalligraaf ook zelf aan het woord komt. Als geschenkboek zeer geschikt.’ (De Stem van het boek)

‘Over geluk. En een lofzang op de schepping. Zalige boekjes om bij je te hebben en bij gelegenheid te raadplegen; heel fraai om cadeau te geven.’ (Maria van den Eede in Harbalorifa)

‘De uitgever wil met deze reeks “klassieke wijsheid uit de wereldliteratuur, geïllustreerd en uitgeschreven door internationale kalligrafen” brengen. Maar in dit rijkelijk geïllustreerd en mooi uitgegeven boekje staat de “wijsheid” toch wel wat in de verdrukking; er is maar heel weinig van Epiktetos’ werk vertaald, en zonder de omkadering van het stoïcisme blijven het voor de meeste lezers losse citaten; de inleiding omschrijft deze leer enkel met ‘praktische gedragsregels voor een leven vol harmonie en geluk”.’ (Jef Ector in Leesidee)

geselecteerd

Sommige dingen hebben wij in handen,
andere niet.
Wat wij in handen hebben,
is onze mening,
onze neiging,
ons verlangen,
onze afkeer,
in één woord:
alles wat wij zelf doen.
Wat wij niet in handen hebben,
is ons lichaam,
ons bezit,
onze reputatie,
onze positie,
in één woord:
alles wat wij niet zelf doen.

* * *

Houding en gedraging
van wie geen filosoof is:
nooit verwacht hij voordeel
of nadeel van zichzelf,
maar van de buitenwereld.
Houding en gedraging
van een filosoof: voor- en nadeel
verwacht hij enkel
van zichzelf.

* * *

Wat men ook van je zegt,
schenk er geen aandacht aan:
want dat heb je niet meer in handen.