Muze, zeg me …

Muze, zeg me
Muze, zeg me

Muze, zeg me …
Bloemlezing Griekse literatuur
Davidsfonds/Clauwaert
Leuven, 1993 (287 pp.)
1e en 2e druk
ISBN 90 6306 281 8

uit de pers

Hektor en Andromache, Penelope en Nausikaä, Pandora en Prometheus, koning Oidipoes, Xerxes, Perikles… Onvergetelijke verhalen en figuren, die kunstenaars, dichters en denkers door de eeuwen heen zijn blijven boeien.
Dit boek zal verre, misschien nostalgische herinneringen oproepen voor wie nog eens met Homeros over de luid bruisende zee wil kijken, of in Plato’s grot wil afdalen. Het wil een ontdekking zijn voor wie nog niet rechtstreeks in contact kwam met de Griekse literatuur, en meer wil weten over Odysseus en Antigone, Sapfo en Sokrates…

uit de pers

‘Wat mij betreft, mag Muze, zeg me … “met vleugellint van roem en zege” worden omkranst, om het met een vers uit Lateurs vertaling van Pindaros’ Veertiende Olympische Ode te zeggen. De bloemlezing is mede door de heldere en klare indeling, de verscheidenheid aan registers en de veelheid aan vertaalstemmen, een boek dat de wereld van de klassieke Griekse auteurs op een boeiende, leerrijke en aangename wijze ontsluit.’ (Jooris van Hulle in Poëziekrant)

‘Lateur vulde een leemte door een “klassieke” bloemlezing te verzorgen van de Griekse literatuur. […] Bezwaren tegen de selectie heb ik in het hoofdstuk over filosofie. Aristoteles in een literaire bloemlezing? En waar zijn Parmenides dan en Heraclitus, of een brief van Epicurus?” (Luc Devoldere in De Standaard der Letteren)

‘Het boek is een must voor literatuurfanaten en een waardevol naslagwerk voor wie de Grieken in zijn studententijd miste of wiens geheugen het af en toe wat slordiger doet.’ (Hilde De Brandt in Het Nieuwsblad)

‘Dit nu reeds succesvolle boek werd royaal uitgegeven, in prachtige linnen band. De vele aangepaste illustraties verhogen de aantrekkelijkheid en de registers achteraan (met o.m. een thematische index) maken het bovendien tot een bruikbaar geheel.’ (Rudolf van de Perre in Vlaanderen)