Europa. Mythologisch continent in eeuwige beweging

Europa. Mythologisch continent in eeuwige beweging
Europa. Mythologisch continent in eeuwige beweging

Europa. Mythologisch continent in eeuwige beweging
Athenaeum-Polak & Van Gennep
Amsterdam, 2019 
1e druk
verschijnt op 15 april 2019

Toen de Fenicische prinses Europa op de Aziatische kust de rug van een stier beklom, wist ze niet dat ze naam zou maken. Europeanen hebben door haar hun wortels in Fenicië (Libanon), maar ook in Turkije, waar ergens Europa’s eerste dichter, Homerus, zong, en waar Rome zijn mythische oorsprong vond. In keizer Augustus’ dagen ontstond in Jeruzalem, alweer Azië, een religie die Europa gestalte gaf.
Ons continent heeft veel wortels en veel gezichten, deels in de oudheid gevormd, en verspreid over een bijzonder divers gebied. Al die tijd en overal was en blijft Europa een en al beweging. De rijken van Alexander de Grote en keizer Trajanus waren de facto multicultureel, onderhevig aan migratie in alle richtingen. Dé Griek, dé Romein heeft nooit bestaan.
Monolithische beeldvorming werkt misleidend. Patrick Lateur laat Europa zien als een wereld in constante beweging, en dat werkt verhelderend in discussies over identiteit, migratie en integratie.

Europa is de tekst van de tweede Homeruslezing die door Patrick Lateur wordt uitgesproken op 13 april 2019 in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden. De lezing vindt plaats in het kader van de Week van de Klassieken en wordt georganiseerd door het Nederlands Klassiek Verbond.

uit de pers — geselecteerd

uit de pers

geselecteerd