Belle Chair / Heerlijk Lijf — Emile Verhaeren

Belle chair / Heerlijk lijf — Emile Verhaeren
Belle chair / Heerlijk lijf — Emile Verhaeren

Emile Verhaeren
Belle Chair / Heerlijk Lijf

met aquarellen van Michael Bastow
Emile Verhaerenmuseum
De Vrienden van De Zwarte Panter
Uitgeverij P
Sint-Amands/Antwerpen/Leuven, 2019 (64 pp.)
1e druk
ISBN 978 90 825 3352 1
verschijnt op 19 mei 2019

Het vrouwelijk naakt, sensualiteit, verleiding en lijfelijkheid: het zijn niet direct thema’s die we associëren met de poëzie van Emile Verhaeren (1855–1916). De bundel Belle Chair werd in 1931 postuum uitgegeven en mag dan ook beschouwd worden als een buitenbeentje in het oeuvre van de dichter. Hier geen gevoelige verzen over de verheven liefde, maar wel een ophemeling van het vrouwelijk naakt. Het is de eerste maal dat deze bundel van Verhaeren in het Nederlands verschijnt en heeft als titel Heerlijk Lijf meegekregen. De vertaling is van de hand van Patrick Lateur. Met al zijn taalvaardigheid is hij er in geslaagd om de kracht en het ritme van de verzen op sublieme wijze weer te geven. De poëzie van Verhaeren leent zich in het bijzonder tot plastische verbeelding. Speciaal voor deze uitgave creëerde de Britse kunstenaar Michael Bastow een hele reeks aquarellen die samengaan met de verzen van Belle Chair / Heerlijk Lijf. Het is een intense tango geworden waarin de kunstenaar en de dichter mekaar gevonden hebben.

Van 19 mei tot 1 september 2019 kan je in het Emile Verhaerenmuseum in Sint-Amands de tentoonstelling Belle Chair / Heerlijk Lijf bezoeken met werk van Michael Bastow. De vernissage vindt plaats op zondag 19 mei om 11 uur.

Michael Bastow (°1943, Bideford) is een Brits internationaal gerenommeerd kunstenaar die vooral gekend is als tekenaar van het vrouwelijk naakt. Hij leeft en werkt in Parijs en Malaucène, waar hij de Saint­-Alexiskapel decoreerde. Hij stelde o.m. tentoon in Parijs, Malaucène, Buenos Aires, Londen, Brussel, Antwerpen (De Zwarte Panter) en illustreerde het werk van Hugo Claus, Roland Topor, Marie Binet en Roger de Neef.

uit de pers — geselecteerd

uit de pers

geselecteerd