Amor in Roma

Amor in Roma
Amor in Roma

Amor in Roma
Liefdesavonturen 
van Catullus tot Claus
Athenaeum-Polak & Van Gennep
Amsterdam 2006 (260 pp.)
1e druk
ISBN 90 253 3157 2

uit de persgeselecteerd

In het Latijn zie je het meteen: Roma & amor, de stad Rome en de liefde, bestaan uit dezelfde letters. Dat kan geen toeval zijn! ‘Je kunt in Rome niet leven zonder er de liefde te bedrijven,’ schrijft Pavese in Il Compagno. En in Femmes beweert Philippe Sollers dat alle romans naar Rome leiden. Het aloude palindroom Roma-Amor heeft op tal van auteurs en in alle tijden aanstekelijk gewerkt. In gedichten, romans, brieven en dagboeken, toneel en essays komt het thema ‘liefde in Rome’ in al zijn variaties aan bod. Deze bloemlezing, chronologisch geordend van de oudheid tot vandaag, brengt een kleurrijke selectie van amoureuze en erotische bladzijden uit de wereldliteratuur. Rome krijgt een heel verschillend gezicht in teksten van Apollinaire en Apuleius, Bachmann en Brodsky, Couperus en Claus, Gide en Gogol, Moravia en Martialis, Salomé en Sand en tientallen anderen.

uit de pers

‘Nee, dan liever het Rome dat in een overbekend palindroom voor “liefde” staat: Roma — amor. Patrick Lateur stelde een bloemlezing van meer dan tachtig korte teksten samen uit 2000 jaar literatuur over de altijd tijdelijke liefde in de Eeuwige Stad: van Catullus tot Claus, van Aafjes tot Zola, van eendagshoeren tot pausin Johanna: Amor in Roma is een heerlijk, venerisch broeierig boek.’ (Patrick de Rynck in De Morgen)

‘Deze bloemlezing brengt een bonte en kleurrijke selectie uit de erotische wereldliteratuur. Ze is vooral interessant door de afwisseling en de inleidingen van de samensteller. In die vlot geschreven inleidingen schetst hij door treffende details vaak een levendig maatschappijbeeld. Zijn boeiende informatie over de auteurs, met hun thematiek en verschillende werken, vormt vaak een sterke uitnodiging tot verdere lectuur.’ (Jef Ector in De Leeswolf)

‘Boeiend en intrigerend is de manier waarop Lateur zijn gekozen fragmenten telkens kort inleidt met een historische situering van het werk… Hij filtert de resultaten van zijn zoektocht naar feitelijkheden die auteurs aan de eeuwige stad linken op een verrassende en onverwachte manier. Amor in Roma (…) brengt vanuit een originele invalshoek een ode aan de stad, en aan de auteurs die er inspiratie hebben gevonden en er soms op hun eigen manier de liefde hebben uitgevonden.’ (Jooris van Hulle in Poëziekrant)

geselecteerd