Alle schrijvers leiden naar Rome

Alle schrijvers leiden naar Rome
Alle schrijvers leiden naar Rome

Alle schrijvers leiden naar Rome
Davidsfonds/De Prom
Leuven/Baarn, 2000 (336 pp.)
1e en 2e druk
ISBN 90 6306 426 8

uit de pers

Rome: aantrekkingspool voor toeristen en bedevaarders, inspiratiebron voor kunstenaars. Ontelbare schrijvers dwaalden door de straten en over de pleinen. Tussen de onsterfelijke werken van beeldhouwers en architecten noteerden ze hún Rome, teksten die als even vele wegen leiden naar de eeuwige stad.
Dit boek brengt het beste uit de literatuur: Ovidius en Juvenalis, Shakespeare en Dickens, Flaubert en Stendhal, Goethe en Rilke. Maar ook Anthony Burgess, Thomas Mann en Marguerite Yourcenar doen in hun boeken Rome aan. Net als Couperus, Carmiggelt, Nooteboom en Van Wilderode.
Alle schrijvers leiden naar Rome is een ticket voor een van de mooiste imaginaire reizen. Maar ook een uitstekende wegwijzer ter plekke. De zeven wandelingen leiden langs de Tiber en de Via Appia, langs schitterende renaissancepaleizen en barokkerken tot aan het Colosseum en het Vaticaan. Even vele kansen om de eigen visie te toetsen aan die van de schrijver. Bovendien laten kunstfoto’s uit de negentiende eeuw een verrassend landelijk Rome zien, waar niet toeristen, maar geiten het Forum Romanum bevolken.

Zie ook: Toscane. Een literaire ontdekkingsreis.

uit de pers

‘Wie van Rome houdt, herkent oude vrienden, maakt kennis met enkele interessante nieuwe namen en denkt wellicht: ‘Ik zou een andere tekstkeuze gemaakt hebben.’ Hier en daar kon het wat stouter. Het neemt niet weg dat dit boek gebruiksvreugde belooft. Die wordt, in afwachting van de volgende reis, ook geschonken door de prachtige illustraties.’ (Leen Huet in De Morgen)

‘Voor de Romereiziger is dit een boek waar hij telkens opnieuw zal naar teruggrijpen, om de eigen kijk op de eeuwige stad te toetsen aan die van zovele schrijvers uit heden en verleden.’ (Geert Swaenepoel in Vlaanderen)

‘Lateur heeft in deze imaginaire bibliotheek geopteerd voor een topografische indeling, een verantwoorde keuze. Het boek kan dus door de toerist die Rome bezoekt, meegenomen worden op zijn wandeltochten door de stad.’ (Bernard Huyvaert in Leesidee)

‘Lateur heeft zijn bloemlezing met liefde voor en kennis van het onderwerp samengesteld en becommentarieerd. Uiteraard kon hij geen volledigheid nastreven, maar het is toch jammer dat bijvoorbeeld het gedicht Caligula van Hugo Claus (om bij dat ene voorbeeld te blijven) niet werd opgenomen. Daardoor bleef het geheel toch ook wat braaf en voorspelbaar.’ (Hendrik Carette in Poëziekrant)