Nutsdenken? Nuts!

Nuccio Ordine was vorige maand de gastspreker op de Grandes Conférences Catholiques in de Brusselse Bozar. In 2013 verscheen van hem L’utilità dell’inutile. Manifesto. Het werd in tientallen talen vertaald. Samen met Martha Nussbaum (Not for profit, 2011) is Ordine een van de grote wegwijzers in het denken rond maatschappij en onderwijs. Tertio brengt deze week een interview met de Italiaanse filosoof, waaruit dit fragment:

In een bedrijf wordt een tak die economisch niet rendabel is, afgestoten. Maar stel dat we dat ook met het Grieks, het Latijn of het Sanskriet zouden doen. […] We moeten die kennis blijven doorgeven zodat er altijd mensen zullen zijn die de antieke talen beheersen. Het economische denken in het onderwijs heeft zware repercussies voor de democratie, want als de oude talen eenmaal geëlimineerd zijn, is ook de link met het verleden verloren en verliezen we ons geheugen.