Een koor van stemmen

Van palmzondag tot Pasen hoorde en zag ik in de Gentse kathedraal bisschop Lode van Hecke over hoop, doop en verrijzenis, op de VRT Noam Chomsky over de oorlog in Oekraïne, op de RAI de kruisweg bij het Colosseum en Roberto Benigni over Rafaels Sixtijnse Madonna in Dresden, op France 3 Le temps nouveau des cathédrales. In de paasnacht stond ik in Gent onverwacht voor Het Lam Gods en uren later liepen in onze tuin vijf kleinkinderen kraaiend op zoek naar paaseieren.
Ik las Paasmorgen van Fritz van der Meer (voor de zoveelste keer), las in Kaplans De Adriatische Zee over vier Italiaanse kustplekken, doorbladerde La nuit du coeur van Christian Bobin, las novellen van Pirandello in De zwarte sjaal, grasduinde uren in Gezelle op zoek naar wat ik wel eens ‘de kleine Gezelle’ noem.
Ik hoorde, zag en las nog zoveel meer dat van de Stille Week een stille en zalige week maakte. Offline, ‘alleen en van geen mens gestoord.’ Alleen het ruisen van wat ruisen mocht. Misschien knip ik draden van het netwerk door. Kan een net werk worden.

Abdijkerk Conques (11de eeuw), glasramen (1994) Pierre Soulages