Weijts’ Limespad

De Homeruslezingen van het Nederlands Klassiek Verbond zijn aan hun lustrum toe. Na Maarten Asscher (2018), Patrick Lateur (2019), Marita Mathijsen (2020) en Kristien Hemmerechts (2021) tekent dit jaar Christiaan Weijts voor een wandeling langs het limespad van Katwijk aan Zee naar Leiden. Die zeven mijlen op de grens tussen Romeinen en ‘barbaren’ volgt Weijts op een heel eigen manier, want de plaatsen steken vol herinneringen aan zijn kinder- en jeugdjaren. Hij mijmert over verleden en heden, over cultuur en natuur en over wie nu eigenlijk wel de Romeinen zijn en wie de barbaren. Bij auteurs als Marcus Aurelius en Spinoza – Baruch leefde en werkte een paar jaar bij de limes in Rijnsburg – zoekt hij houvast in tijden van transitie. Weijts hoort de stemmen van de twee filosofen resoneren, want klassieke teksten ‘schreeuwen niet, maar fluisteren in je oor.’ (45) Een rijk boekje voor ocharmen vijf euro bij Athenaeum.