Etruskisch perspectief

Dat er rond de vertrouwde vakantieheuvel van Il Querceto Etrusken rondliepen wist ik al lang. In de verte ligt Arezzo, dat zijn grote Etruskische bronzen naar Firenze zag vertrekken. Ook Maecenas’ Etruskische wortels liggen hier bij de Arno. Ik ken een sympathieke tombarolo die in gehuchten tussen heuvel en Arno aardige vazen ‘vond’ en ze tegen duizelingwekkende prijzen aanbiedt. Van de zand- en grindwinning die voorjaar 2019 gepland was in de prachtige Valle delle Piagge, zag men na veel protesten af. Hierover had ik het al eens. Tegelijk zocht een lokale historicus naar doorslaggevende argumenten om de winning definitief uit de wereld te helpen. Resultaat: een paar Etruskische tomben, blijkbaar al vakkundig leeggemaakt door collega’s van die sympathiekerd van hierboven. Ik kijk uit naar het zondag jl. in Pieve San Giovanni gepresenteerde boek van Giovanni Nocentini, dat vriend Nanni Moneti kocht. Het fotomateriaal oogt aardig, ons zomers perspectief nog aardiger.