Romeinse Dossin

De mij dierbare Via della Lungara, waarover ik eerder al schreef, heeft me deze week nog een geheim prijsgegeven. Een van haar zwarte bladzijden. De RAI zond op de ‘Dag van de Herdenking’ een aflevering uit van Roberto Angela’s populaire reeks Ulisse: il piacere della scoperta. ‘Viaggio senza ritorno – Reis zonder terugkeer’ gaf een beeld van de deportatie van ruim duizend Romeinse Joden uit het getto. In het weekend van 16-17 oktober 1943 werden zij door de Gestapo en fascisten vastgehouden in het Palazzo Salviati op het einde van de Lungara. Het palazzo uit de zestiende eeuw was toen een kazerne en huisvestte het Collegio militare di Roma. In dat zwart weekend was het palazzo in het klein wat de Mechelse Dossinkazerne in die jaren bij ons was. Sinds 1971 is het de zetel van het Centro Alti Studi per la Difesa. Maar op de website van het Ministerie van Defensie is er onder ‘Palazzo Salviati’ geen woord over dat zwart weekend te vinden. Inmiddels ligt in het Stazione Tiburtina het spoor, waarop het konvooi van beestenwagens richting Auschwitz vertrok, onder massa’s beton bedolven. Echte memoria is niet gemakkelijk.