Europeeër Aeneas

In Rome erkent de Raad van Europa vandaag Aeneas’ vluchtroute van Troje naar Lavinium officieel als Culturele Route, de vijfenveertigste in de rij, die in 1987 opende met de pelgrimsroute naar Compostella. De eerste woorden uit Vergilius’ ouverture “Troiae qui primus ab oris / Italiam fato profugus Laviniaque venit / litora” hangen bij velen nog in het achterhoofd. Net als het beeld van de vluchteling die een andere vluchteling, de Fenicische Dido, op de kust van Noord-Afrika tot wanhoop dreef. Ik denk niet dat er velen Aeneas’ tocht zullen overdoen. De Via Francigena of de Camino lijken me meer haalbaar. Maar groot is in elk geval het belang van de talrijke culturele plekken op die weg en ook de symboliek van de route uit Turkije over de Middellandse Zee naar Italië.
Informatie over de route: Associazione Rotta di Enea. – Foto’s : Troje – Carthago – Cumae – Lavinium (Pratica di Mare)

Reblog op  #GrondslagenNet