Romeinse vuilnisbak

De antieke damnatio memoriae (‘verdoemenis van de herinnering’) neemt in Rome momenteel een wel heel curieuze vorm aan. Burgemeester Raggi is al een paar maanden buiten beeld, maar de ongenadige sociale media zorgden ervoor dat haar opvolger Gualtieri ook haar vuilnisbakken in het oude centrum moet wegnemen. Met jaren vertraging luidt het plots: ze lijken te veel op urnen. Mij leken ze zelfs een zekere elegantie te hebben, Italiaanse design, alla bella figura. De ontwerper ervan zegt zijn inspiratie te hebben gevonden op de Monte Testaccio, de artificiële Romeinse heuvel gevormd door scherven van antieke amforen in de oude haven. Die gebroken kruiken doen denken aan het leven dat er ooit was in opgeslagen. Urne of amfoor? De Romeinse reinigingsdienst moet dus op zoek naar een nieuw type afvalbak. Misschien kan de sarcofaag inspireren. Mèt deksel. – Foto: La Repubblica.