Loire 1 – Balzac in Saché

Bij de Loire vermijd ik de koninklijke kastelen, en niet alleen omwille van omikron. Rustiger zijn de riante verblijven van de kleine landelijke adel. In het kasteeltje van Saché was Honoré de Balzac in de jaren 1825-48 geregeld te gast bij Jean de Margonne. Hij bekwam er van de drukte van Parijs en werkte er telkens wekenlang als een anti-Dante aan wat La Comédie humaine zou heten, o.m. aan Le Père Goriot en Illusions perdues. In zijn slaap- en werkkamer valt me een zware snijmachine op, papier had schrijfmachine Balzac duidelijk bij hopen vandoen. Ik kijk vanuit die kamer op de vallei van de Indre en denk aan zijn autobiografische Bildungsroman die ik aan het lezen ben en waarvoor hij hier de inspiratie vond: Le Lys dans la vallée (1836). En ik zie hem hier lopen zoals hij gisteren te zien was in Beaux Arts van Tours op het doek dat Louis Boulanger rond datzelfde jaar schilderde. Een dromerig genie, maar diep geworteld in de mensenwereld. Bij de Saint-Martin heeft een boekenkraam Balzac. Le roman de sa vie in de aanbieding, een vertaalde Stefan Zweig. De Tourangeau houdt me nog wel even bezig.