Ambulante quarantaine – 4

“Ik zweer zowaar bij Huis clos en Hortus conclusus,” schreef ik hier onlangs. Overjaren doen wij wel altijd elders. Bij de Tiber. Maar dit jaar ruilen wij de Dender voor de Loire en rijden wij er virusveilig op vier wielen heen. Weer in de buurt van Martinus van Tours en Leonardo da Vinci, die ik ooit ging groeten in het verlengde van vertaalwerk. Dit keer komen ook Ronsard en Rabelais, Balzac en France in beeld. Van Anatole las ik vorige week Les dieux ont soif. Honoré liet me daarvóór al genieten van de novelle Le Curé de Tours en het kortverhaal L’Illustre Gaudissart. Ronsard en Rabelais reizen mee naar het wijndorp waar handelsreiziger Gaudissart een blauwtje liep en waar ons een quarantaineplek wacht. Met in de wijde omgeving veel romaans bouw- en schilderwerk.
– O, klein mag die omikron ons toch niet houden.