Klara en Hildegard

Op de lijst van Klara Top 100 staan een handvol vrouwen. Aarzelend nog. Van plaats 69 (Fanny Mendelssohn) tot de laatste (Clara Schumann). Op 98 voor het eerst Hildegard von Bingen met de antifoon Caritas abundat. Haar muziek wordt wereldwijd geprezen en geregeld uitgevoerd, bij ons door o.m. Psallentes. Maar net als bij de cantates van Bach vraag ik me allang af of men ook snapt wat de twaalfde-eeuwse mystica zingt en zegt. Vocale muziek is meer dan louter klank. Ik werk al geruime tijd aan een vertaling van haar drieënzeventig antifonen, responsoria, hymnen, sequentia,… In april brengt uitgeverij Halewijn daarvan een tweetalige editie. Eerder gaf ik al een eerste worp vrij van een antifoon en een sequens voor de Heilige Geest. Vandaag een eerste idee van de antifoon Caritas abundat uit de Klara Top 100.

Caritas
stroomt in alles over,
verheven uit de diepten
tot hoog boven de sterren
en liefdevol
voor alles,
want de Hoogste Koning gaf zij
de vredeskus.

Foto: Ruïnes van het klooster van Disiboden (Rijnland-Palts), waar Hildegard von Bingen vier decennia leefde in de vrouwengemeenschap, vanaf 1138 als abdis, om dan rond 1150 te verhuizen naar het nieuwe klooster op de Rupertsberg.

Zie ook het bericht op Kerknet-redactie.