Achilles in Engeland

Antiek moet niet altijd uit Griekse of Italiaanse bodem komen. Engelse grond ergens in Rutland ten oosten van Leicester gaf dankzij een ploegende boer een Romeinse villa prijs uit de 3de of 4de eeuw. Met een uitzonderlijke mozaïek van 11m x 7m: nog nooit vond men in het Verenigd Koninkrijk een mozaïek met taferelen uit Homeros. De vermogende eigenaar van de vermoedelijk immense villa rustica had wellicht een neus voor literatuur, met een voorkeur voor Ilias 22. Hij kende zijn klassieken. Of deed hij – misschien een generaal op rust – gewoon alsof en bestelde hij een strijdscène om u tegen te zeggen? Homeros klinkt bij mij zo:

De paarden vlogen volgzaam ervandoor.
Er steeg een stofwolk op toen Hektor werd
gesleept, aan beide kanten waaierden
zijn donkerzwarte haren uit. Zijn hoofd,
voorheen zo lieflijk, lag heel in het stof
en nu gaf Zeus het aan zijn vijand prijs
om in zijn eigen land gesmaad te worden.

Ilias 22.400-404

Illustraties – Boven: Gevecht van Achilles [links] met Hektor vanop hun strijdwagens – Onder: Het lijk van Hektor [links onderaan] wordt door Achilles meegesleurd. (© University of Leicester, Archaeological Services)

Reblog op  #GrondslagenNet