Monniken en ondernemers

Bij Lannoo verscheen de derde druk van mijn vertaling van De Regel van Benedictus. Mét Latijnse brontekst. Die kloosterregel uit de 6de eeuw roept bij velen misschien wel een oude wereld op. Toch blijft hij gemeenschappen binnen of buiten een abdij geestelijk inspireren. En zorgt hij vanuit Orval, Westmalle en Westvleteren nog steeds voor fijnproevers. Of voor reizigers: zonder de Regula Benedicti geen Cluny, Sénanque of Mont-Saint-Michel en ook geen Monte Oliveto Maggiore of Camaldoli. Al een hele tijd is er ook vanuit een totaal nieuwe hoek veel belangstelling voor Benedictus’ Regel. Rik Donckels publiceerde in 2011 bij Roularta een lijvig boek over de Regel voor KMO’s. Uit zijn inleiding: “Een gemeenschap van mensen leiden, blijft een enorme uitdaging. Dit was zo ten tijde van Benedictus, dit is op vandaag nog altijd het geval voor elke bedrijfsleider.” Het laatste hoofdstuk bevat tientallen thematisch geordende concrete suggesties voor het dagelijks leven van KMO’s. Of: Benedictus voor managers.