Een historische sint

Vanavond heeft Sint-Maarten het weer druk in o.m. Ieper en Aalst, de andere sint volgt nog wel. De eerste kwam uit Hongarije en belandde in Frankrijk bij de Loire, de laatste zou uit Turkije komen en in Bari (Zuid-Italië) begraven zijn. Van Martinus van Tours weten we een en ander met zekerheid, want nog in leven kreeg hij een biografie door Sulpicius Severus. De Aquitaniër eindigt zijn Vita Martini nogal beslist: “De cetero si qui haec infideliter legerit, ipse peccabit. Ego mihi conscius sum me … manifesta exposuisse, uera dixisse. – Overigens, als iemand deze bladzijden leest en ze niet gelooft, dan ligt de schuld bij hem. Ik, van mijn kant, ben er mij van bewust … dat ik onmiskenbare feiten heb uiteengezet en de waarheid heb gesproken.

Op 11 november op Radio Maria een gesprek met de vertaler van de Vita Martini.

Op de mozaïeken van ca. 550 in de Sant’ Apollinare Nuovo in Ravenna leidt Martinus, zelf geen martelaar, de stoet van martelaren.