Van slaven en paarden

In de Villa van Civita Giuliana, die in de buurt van Pompeji zo belangrijk aan het worden is als de Villa dei Misteri, werd alweer een grote vondst gedaan onder de deklaag van de Vesuvius: een kamer van een gezin van slaven. Drie bedden, een paar persoonlijke bezittingen, veel gebruiksvoorwerpen. En ook paardentuig, wat er kan op wijzen dat zij verantwoordelijk waren voor de paarden die al in 2018 gevonden waren, én voor de chique ceremoniewagen die men begin dit jaar aantrof. De enorme villa ligt een heel eind buiten Pompeji onder een afgelegen wijk met veel wildbouw, barakken en tuintjes. Vader en zoon Izzo hadden als buren van de antieke bewoners de plek al grondig verstoord en zich als ‘tombaroli’ jarenlang verrijkt op de zwarte markt. Archeologen hebben het werk overgenomen. En zeggen dat men al sinds 1900 wist dat daar een grote Romeinse villa onder de grond stak.