Efemeriden II

Gisteren heb ik voor de zoveelste keer op ‘Verzenden’ gedrukt en er vloog een typoscript, ditmaal van Efemeriden II, van Dender naar Dijle. Nieuwjaar 2017 verscheen Efemeriden, een selectie uit mijn Facebooknotities 2011-2016. Nieuwjaar 2022 komt bij P de selectie 2016-2021, mijn laatste Facebookjaar en vier blogjaren. Uitgeverij P publiceert het boek als nieuwjaarsgeschenk voor haar relaties, maar brengt het ook in de handel. Het Griekse ἐφημερίς betekent dagboek, maar voor mij mogen in het meervoud ook andere betekenissen meespelen: dingen die efemeer zijn, slechts één dag (ἡμέρα) duren en dus kortstondig zijn, flitsen. Maar ook tijdingen die de dag misschien toch overleven. Een dagboek met reisindrukken, leeservaringen, overwegingen bij maatschappelijke en culturele gebeurtenissen, en her en der een nieuw vers.