Ogen die schrijven

Ik liep zaterdag zowaar alleen in het Letterenhuis en had alle ruimte en tijd om Streuvels’ foto’s te bekijken. Zijn beste zijn die van werkmensen uit zijn streek en een paar familiefoto’s in de tuin van het Lijsternest. Het kleine materiaal verraste me met twee foto’s van de Passiespelen in Tegelen, waar Streuvels in juli 1935 kwam – ‘Oberammergau in ´t klein’ schrijft hij in Ingooigem – en waaraan ik zelf recente herinneringen heb. In datzelfde jaar was Streuvels van 16 augustus tot 15 september op reis naar Palestina. Het verslag daarvan omvat bijna honderd bladzijden in de nieuwe editie van Ingooigem in Privé-domein (2021) en leidt op de expositie Oogen die kijken tot een aardige montage. Uit Streuvels’ indrukwekkend fotoarchief is ook een mooie selectie te zien in Stijn Streuvels. Het fotografisch werk (Hannibal, 2021). Een expo en twee boeken. Een aanrader in de derde macht.