Wijnoogst in Pompeji

Sinds 1994 hangen er in Pompeji weer druiven, verspreid over vijftien tuinen van regio I en II, van de buurt van het Huis van Menander tot aan het amfitheater. Samen goed voor anderhalve hectare wingerds. Resultaat: een eersteklas rode wijn Villa dei Misteri. Daarvoor mengt men Campaanse druiven: de Piedirosso (van de bekende Lacryma Christi van de Vesuvius) met de Sciascinoso, en sinds 2011 ook de Aglianico, die wel eens de ‘Barolo van het Zuiden’ wordt genoemd. Dat de dode tuinen weer herleven was allang te zien, dat druiven de tweeduizend jaar oude lokale wijnbouw tot leven brengen doet echt smachten naar een dronk in een antieke Pompejaanse bar.

Bij de encyclopedist Plinius Maior lees ik dan wel: ‘…Pompeianis summum decem annorum incrementum est, nihil senecta conferente. Dolore etiam capitum in sextam horam diei sequentis infesta deprehenduntur – Wijnen van Pompeji bereiken hun top in tien jaar, een hogere leeftijd voegt niets toe. Het is in de praktijk gebleken dat ze een kater veroorzaken tot midden op de volgende dag.’ (Naturalis historia XIV.70 – vert. Joost van Gelder e.a.)

Ik mag geen tien jaar meer wachten en voorzie voor de tweede dag een camera con vista.

Reblog op https://grondslagen.net/