Vogels

In afwachting van de uitvaartdienst van een goeie kennis klinkt in de kerk van Hofstade vogelgezang. André was een vogelkenner, hij praatte met ze. Intussen lees ik in Les ruines du ciel van Christian Bobin en bots – is dat serendipiteit? – op een notitie over Madame d’Anguittard uit de Historiettes van Tallemant des Réaux (17de eeuw): “À sa mort on l’enterre suivant son souhait dans son jardin. On installe une volière sur sa tombe. Les oiseaux, pressés de questions par le soleil, lui répondent en dépensant une fortune de gaieté…” (133) Aan die toevallige samenhang van vogelzang op band en papier denk ik nu, twee dagen later en op de dag van Franciscus, terug. In Bevagna sprak en preekte Frans van Assisi tot de gevleugelden.

Giotto, Legende van de heilige Franciscus, het sermoen tot de vogels, 1297-99), detail (fresco in de San Francesco, bovenkerk, Assisi)