Zomeren 3 – Tiberbron

De zwarthemd uit de Romagna was grensverleggend. Het kon toch niet dat de Tiber, die Rome tot leven bracht, ontsprong in Toscane, terwijl Benito zelf de bron was van een nieuwe toekomst voor de Urbs. En met één pennentrek viel de Monte Fumaiolo uit de provincie Arezzo in die van Forlì. Op zijn flank klimt een kronkelpad door het beukenbos naar de bron. Ik heb geen oog voor de sokkel met adelaar die richting Rome kijkt. Waarom blijft die onzalige zuil hier staan? Zij verstoort de stilte, ontwijdt het heilig woud. Uit de hand drink ik het water dat vloeit uit de buik van de berg. Het smaakt naar de regen die door de kalkrots drong. Geschenk van Jupiter Pluvius. Ik volg de val van water en zie het vierhonderd kilometer verder bruisen onder de Pons Fabricius in dé stad aan dé stroom.