Ausonius’ wijn?

Alweer een wijnbericht. Château Ausone ziet samen met Château Cheval Blanc af van de titel Premier Grand Cru Classé A. Om duistere redenen. Die dure flessen zijn niet mijn ding. Om praktische redenen. Maar de naam wel. Château Ausone herinnert aan Ausonius, de eerste Franse dichter (ca. 310-395), afkomstig uit Bordeaux en jarenlang werkzaam in Trier. In de Médoc, ten noorden van Bordeaux, hadden de Romeinen lang vóór Ausonius al wijngaarden aangelegd en Romeinse druiventrossen zou de man uit Burdigala ook rond de Moezel vinden. In zijn ‘Franse’ periode en ook in zijn oude dag trok Ausonius zich vaak terug op zijn landgoed Lucaniacum. De eigenaars van Château Ausone beweren op hun website dat Ausonius’ optrekje op de plaats van hun château lag. Lang geleden meende Pierre Grimal te kunnen aantonen dat niet Saint-Émilion de plaats van de villa was maar Bourg, ruim veertig kilometer naar het noordwesten, waar Dordogne en Garonne samenvloeien. Nu lagen er wel erg veel Romeinse landhuizen langs die rivieren. En de dichter liet op zijn villa rustica geen inscriptie na met zijn naam, zoals de heren van Château Ausone. Heeft hij nu spijt van. Zijn naam verdwijnt uit de topklasse. Met dank aan nukkige kasteelheren. Terwijl zijn buitengoed niet eens onder hun château ligt.