Wijn van de Palatijn

Ik ben geen wijnkenner, wel een wijndrinker. De eerste hoedanigheid delegeer ik graag aan iemand wiens culinair hersenspoor beter ontwikkeld is. Maar voor een Romeins wijnbericht blijf ik wel gevoelig. Zoals het nieuws dat op de Palatijn een wijngaard werd aangeplant in de buurt van de aloude Vigna Barberini. Over vier jaar moet die zowat vijfhonderd flessen Bellone opleveren, maar de wijn komt niet in de handel. Het initiatief bedoelt vooral de band te benadrukken die deze plek altijd heeft gehad met de oorsprong van de Romeinse beschaving: boeren die zich bezighielden met olijf, vijg en druif. Men zwaait ook hier met de ‘uva pantastica’ die door de encyclopedist Plinius Maior wordt vermeld, maar ik vond in zijn wijnboek (Naturalis historia XIV) alsnog geen spoor daarvan. D’r zijn veel Italiaanse wijnflessen die Plinius als gezagsargument gebruiken, en zo’n verwijzing verhuist almaar van fles naar fles en van wijngids naar wijngids. Maar ik zoek verder, want een wijnbouwer op Palatijnse grond kan zich niet vergalopperen aan Plinius de Oudere. – Foto : La Repubblica.