Nog een Rembrandt

Neen, geen leerling van Rembrandt die in een vuilnisbak werd gedumpt en ook geen alsnog onbekende Rembrandt gekeurd door het oog van kunsthandelaar Jan Six. Bij een restauratie van een stukgevallen doek bracht onderzoek aan het licht dat het om een Aanbidding door de Wijzen uit 1632-33 ging. Kopieën van die Rembrandt hangen in Sint-Petersburg en Göteborg (ik zag in het Gothenburg Museum of Art ooit het ietwat flets werk), het origineel zelf bleef eeuwen spoorloos. De Romeinse eigenaar, uit wiens handen het doek in 2016 viel, wist niet dat er een Rembrandt tegen de grond ging, maar liet het werk toch restaureren. Zijn onhandigheid maakt hem nu tussen de 70 en de 200 miljoen euro rijker. De restauratrice Antonella Di Francesco zal al even grote ogen hebben opgezet als de Sardijnse archeoloog over wie ik het gisteren had.