Wondere mensen

Een goed verhaal voor iemand van zestien spreekt evenzeer een volwassen lezer aan. Jeugdromans heten vandaag YA-romans, Youth Adults. Marita de Sterck is een sterktehoudster van het genre, dat haar sinds 1998 inspireerde tot een tiental romans bij Querido. Daarvoor werd zij bekroond met de Gouden Zoen, tweemaal de Zilveren Zoen, drie keer de Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen, de Boekenleeuw, de Publieksprijs Gouden Uil en de Halewijnprijs.
Een dezer verschijnt bij Querido Mirakel, een aandoenlijk werk waarin de werelden van jongeren en volwassenen, parallel en tegelijk verstrengeld, worstelen met verborgen en vooral verzwegen pijn die vraagt om te worden geheeld. De Sterck weet in een kluwen van vragen en geheimen uit het verleden omtrent afkomst en aard, liefdes en relaties een beklemmende spanning op te bouwen. En die loopt behoedzaam uit op een bevrijdende waarheid voor de gesloten grootvader, de sociaal bewogen Ruben en de asielzoekster Nuri. Marita De Sterck vertelt, opent ogen en ontroert.