Terracotta gelaat

De zon speelt haar spel soms ook binnenshuis. Zoals met deze ‘Etruskische kop’ van een bevriende Romeinse artiest, Andrea Fogli. Hij exposeerde in Rome (2016), Matera  (2019) en Singapore (2020) zijn 59 koppen in terracotta. Een werk, zegt Fogli, dat groeide uit een drang de mens centraal te stellen en in te gaan tegen de onverschilligheid binnen de maatschappij en in menselijke verhoudingen. De filosoof Giorgio Agamben over die koppen: ‘De negenenvijftig gezichten zijn geen portretten, maar aanwezigheden, zowat aura’s die ons aankijken vanop ondraaglijke afstand. De gelaatsuitdrukking spreekt niet, maar roept. Geen bericht, maar een naam. Die gezichten van klei en grafiet roepen in al hun stille woede. Anoniem, ze eisen dat we ze een naam geven.’ (Andrea Fogli, Diario della polvere e dell’ argila, Quodlibet, Macerata, 2018, p. 8)

Expositie ‘Il fantasma della storia‘, Museo della Via Ostiense, Porta San Paolo, Roma (2016)