Schepenhuis

De weinige keren dat ik in Aalst door de Kattestraat loop vallen mijn ogen steeds weer op de oost- en de noordgevel van het Schepenhuis, wellicht het oudste in de Nederlanden. Foto’s tonen haast uitsluitend de voorkant met belfort, gebiedshuisje en standbeeld van Dirk Martens. Door de smalle doorgangen naar de Grote Markt geven ‘mijn’ twee gevels een massieve indruk, tussen de Graaf van Egmont en de oostgevel met bogen en zuilen wordt het zelfs heel even benauwd. En wellicht daarom krijgt die zijkant nog minder aandacht. Het gelijkvloers van beide gevels is laatromaans, daarboven twee vroeggotische bouwlagen; vijf en twee rondboogvensters, erboven tien en vijf spitsboogvensters; op de hoek een ronde traptoren. Het Schepenhuis gaat terug tot ca. 1225 en de brand van 1360 liet de twee ‘achtergevels’ onaangeroerd. Je loopt daar tegen Leedse steen die bijna achthonderd jaar geleden in de streek uit de grond kwam. Gisteren was het er covid-kalm, de Egmont meer dan dood, alleen de stenen spraken.