Daar en hier

Het was me ontgaan dat La Ultima Isla van Philip Aguirre sinds 2012 in Turnhout staat, bij het Kasteel van de hertogen van Brabant. Sinds 2013 staat te onzent een klein bronzen exemplaar dat herinnert aan de Cultuurprijs. In en rond het gerechtshof ook beelden van Poot en D’haese. En een monument voor Jozef Simons, van wie ik hier In Italië heb staan in twee edities (1930 en 1936). Op het plein voor het Heilig Grafinstituut zit een andere auteur, de 19de-eeuwse Renier Snieders van wie ik niets op de planken heb. Van zijn productievere broer August (hij werkte in Antwerpen, de familie kwam uit het Nederlandse Bladel) staat hier wel een lijvige en oude, niet gedateerde bundeling van verhalen, waarvan ik niet meer weet hoe die hier belandde. Je wandelt door een stad en door je huis, en tussen het hier en het daar wordt de afstand iets minder groot dankzij beelden en woorden.