Zwabische Laocoön

Timeo Danaos et dona ferentes. De woorden van Laocoön bij Vergilius kregen vleugels en waarschuwen nog altijd voor een verdacht cadeau dat vele vormen kan aannemen onder de gemeenschappelijke noemer: Trojaans paard. Al even beroemd is het beeld van de priester dat zo zijn eigen nachleben heeft. In Der Spiegel van vorige week trok een lead mijn aandacht: ‘Es zeigt Ministerpräsident Winfried Kretschmann als Laokoon.’ De satirische beeldhouwer Peter Lenk mocht na lang over en weer gediscussieer in het centrum van Stuttgart een beeld plaatsen met als thema: de al deels uitgevoerde plannen van het miljarden kostend bouwproject Stuttgart 21 met o.m. een vernieuwd station voor de hogesnelheidstrein. De zeventiger noemt zijn werk S 21. Das Denkmal – Chronik einer grotesken Entgleisung. Het is 9 meter hoog, weegt tien ton en telt meer dan 150 figuren. Centrale figuur is de minister-president die vroeger wel waarschuwde maar toegaf, Troje is Stuttgart, het paard het megalomaan project, een ontspoorde flitstrein vervangt de slangen, boven alles uit torenen figuurtjes van managers, bouwpromotoren en politici. Het beeld is al even barok als het hellenistisch voorbeeld. De gustibus… Maar de referentie werkt nog steeds. Tot einde maart is de afspraak. (Foto: Sebastian Gollnov, Südkurier) –

Reblog op #GrondslagenNet.