Hemelsteen

Een kleine zwarte steen in een weids wit veld. Ik heb hem nog niet gevonden. Hij viel hier ergens neer vorige vrijdag 22 januari om 07.52u. Wat ik wel vond: veel namen voor zo’n ruimtepuin. Een meteoriet (Grieks μετέωρος: omhoog getild – let op de omgekeerde beweging -, hoog in de lucht), meteoroliet of meteoorsteen (λίθος, steen), aeroliet of luchtsteen, uranoliet of hemelsteen. Plinius Maior gelooft niet dat de natuurfilosoof Anaxagoras de val van meteorieten kon voorspellen maar, net als Aristoteles en Ploutarchos, vermeldt hij de meteoriet die in 476 v.C. bij Aigospotamoi neerkwam: qui lapis etiam nunc ostenditur magnitudine vehis, colore adusto – de steen is nog steeds te bezichtigen, hij heeft de afmeting van een karrenvracht en een verschroeide tint. (Naturalis historia II.149 – vert. J. van Gelder e.a., 2004).
Naar verluidt wordt zo’n luchtsteen genoemd naar de vindplaats. Stel je voor Meteorites Alostensis. Als ik hem vind, noem ik hem naar Hayne van Ghyzeghem. Daar zit muziek in.

Reblog op #GrondslagenNet.