Brugensia

Hoe vat je een stad samen? In honderd objecten. Een magische hoeveelheid die nog veel meer verhult. Brugge in 100 objecten (Ludion) zit gevat tussen stenen, een vuurstenen werktuig uit ergens 50.000 v.C. en een terracottategel van het Concertgebouw uit 2000. Daartussen zoek ik naar literaire sporen en bots o.m. op Métamorphose naar Ovidius van Colard Mansion (1484) en het merkwaardig boek De warachtighe fabulen der dieren (1567), en uiteraard op Georges Rodenbach en op… de hersenen van Guido Gezelle.
Maar er is ook de harturne van Filips de Schone, de pittige preken van broeder Cornelis Brouwer en de biechtboekjes van kanunnik Carton. Als ik nog eens in Brugge ben, moet ik in de Sint-Jacobs de tondo van Della Robbia opzoeken en de grafplaat van Zeger van Male, en in de Sint-Gillis Garemijns schilderij van de moslimslaaf Frans De Mulder. De driekoppige redactie maakte een stevige selectie, toegankelijk en erg leesbaar, in een aantrekkelijke lay-out. Niet zomaar een Bruggeboek.
O ja, voor onze coronatijden: er is ook het pestboek, van dokter Thomas Vandenberghe ofte Montanus uit 1669.