Spreken met de antieken

Voor de zoveelste keer loop ik door de abdijruïnes van Villers-la-Ville. Kale bomen en kille tuinen maken de monumentale muren ’s winters nog grijzer en donkerder. Maar een flauwe zon doet haar werk. En ook Folon helpt. Ditmaal kom ik voor hem. Eenentwintig bronzen beelden. Binnen de sacrale ruimte krijgen sommige een nieuwe dimensie, in de tuinen herinneren andere werken aan oude verhalen of antieke vormen. Folon kwam in New York graag in The Met, waar hij steeds hetzelfde Cycladisch beeld uit 2600-2400 v.C. opzocht. Het inspireerde hem tot zijn Vogelvrouw. Zijn allerlaatste brons had een haast profetisch karakter. Grote boot uit 2005, het jaar van zijn dood, met die typische strakke en verstarde Folonfiguur met hoed: het doet denken aan Charon, veerman en voerman van de dood.
Steeds weer eenzelfde vaststelling: het gesprek met de oudheid eindigt niet. Nog even in Antwerpen Jan Vanriet, hier Jean-Michel Folon.

© The Metropolitan Museum of Art, New York – Cycladisch beeld, marmer, 62,79 cm h., Vroeg-Cycladisch, toegeschreven aan de Bastis Meester.

Reblog op #GrondslagenNet.