Schrijven met licht

Fotografen zijn schrijvers (γράφειν) met licht (φῶς). Blijvend zijn mijn reisindrukken met Nick Hannes (en Michael de Cock) met wie ik voor krant en radio naar Troje trok, later ook naar Ithaka. Ik bewaar geweldige herinneringen aan Rony Heirman die met zijn zwart-witten de cultuurwereld in beeld bracht. Ook Nele van Canneyt kwam hier ooit langs voor een reeks van 25 portretten van West-Vlaamse auteurs voor een expositie in Brugge (2012). In de winderige Kasteeldreef maakte ook zij zwart-witten die mij flatteren. ‘Portrettentrekkers’ stellen de realiteit altijd anders voor. En zo hoort het.
Gisteren liep ik in een druilerig en desolaat Brugge naar het Arentshuis waar Van Canneyt de festivalreeks ‘Mind the Artist’ opent met Binnenland. Alleen al de titel zegt dat de fotografe niet in de val trapte van ‘Brugse stadsbeelden’. Zij interioriseert met licht en donker, ruimten en volumes, kleur en lijn. In het bijzonder door een spel met ramen en gordijnen die een buiten en een binnen creëren. In veel gevallen blijft de mens afwezig, maar precies zijn afwezigheid roept hem telkens weer op. Een sterk scenisch effect in het Arentshuis krijgt de monumentale ‘kustfoto’ op het moment waarop men de donkere koker verlaat. Curator Han Decorte zag het goed. Helemaal Van Canneyt. Meer dan zomaar een lichtdrukmaal.

Foto © Nele Van Canneyt (uit de begeleidende brochure van het Arentshuis).