Uit de tijd

Mijn wandelschoenen brachten me deze week andermaal in Waals-Brabant bezuiden het Meerdaalwoud. Nu in de driehoek van de Martinuskerk (10de eeuw) en de Kapel van de Ronde Eik (14de eeuw) in Tourinnes-la-Grosse en de Corneliuskapel (15de eeuw) van Hamme-Mille. Met oude kerken en kapellen zet ik stappen terug in de tijd, over hoge velden en in holle wegen stap ik zelfs uit de tijd. Ik weet niet wat het meest heilzaam is. Buiten in een weids landschap slaat een ijzige bries me in het gelaat, binnen geven de romaanse bogen geborgenheid. Maar beide, binnen en buiten, bieden rust en breken met de hectiek van de lopende tijd, met de tirannie van een pandemie die overal voelbaar is, behalve hier. Dacht ik, tot op de terugweg in een sobere kist iemand wordt weggedragen uit de Saint-Martin, weg uit de tijd.

Kapel van de Ronde Eik