Romeins optrekje

Zin in een Romeins adres? In de aardige Via Giulia staat het Palazzo Sacchetti te koop. Voor de prijs moet je bij Sotheby zijn. Een palazzo uit 1542 gebouwd door Antonio da Sangallo de Jongere verdraagt geen reclameblad.
Het helpt wel als je weet dat Paolo Sorrentino er scènes uit La grande bellezza opnam. Of dat de piano nobile ruim tweeduizend vierkante meter telt met terras en tuin, twaalf zalen met fresco’s en marmers.
Wat minder helpt, maar wat de plek bij mij oproept is de dood van de 47-jarige Ingeborg Bachmann najaar 1973 na een brand in een van de huurappartementen. Via Giulia 66 was de laatste woning van de Oostenrijkse dichteres die twintig jaar in de Urbs verbleef en er met ups en downs haar relaties met Max Frisch en Paul Celan beleefde.
Architect, regisseur, dichteres. Ieder zijn manier om naar een huis te kijken. En de koper denkt: Bah, man!