Ambulante quarantaine – 3

Onder een stolp in je stulp. Met wat schrijf- en veel leeswerk hou je dat wel even uit. Maar je moet er ook wel even uit. Uitbreken, contactloos en coronavrij. Rijden tussen velden en weiden van de Thiérache waar hagen lijnen trekken over heuvelend land. Zoeken naar de bron van de Samber in Fontenelle en je tevreden stellen met een naamloos beekje.
Voordien: Maubeuge met de stem van Bourvil in je hoofd: Tout ça n’ vaut pas un clair de lune à Maubeuge. Je weet dat Jan Gossaert hier zijn bijnaam Mabuse vond. En je wandelt door de Porte de Mons en over de wallen van Vauban. Op de Bergense Poort lees je dat Lodewijk XIV (Ludovicus Magnus Rex Christianissimus… allerchristelijkste…) de grensplaats tot onderdeel maakte van de grote pré carré.
Nadien: de Romeinen groeten in Bavay, waar je voor het eerst in 1973 kwam, en daarna nog vele keren. De antieke heren geven niet thuis. Je staat voor muren. Daarin zijn machtigen altijd sterk geweest.
En dan is er weer de stulp. En de stolp.