Bekroonde spiegel

Terwijl gisteren de raadkamer de eerste stappen zette voor een proces over de aanslagen in Brussel en Zaventem, sloot ik de lectuur af van La grande épreuve, een roman die de sfeer van terreur ademt. Vreemde coïncidentie. Etienne de Montety kreeg voor die roman onlangs de Grand prix de l’Académie française. 32 kleine hoofdstukken zijn afwisselend opgebouwd rond een van de 5 figuren van het boek: priester Georges Tellier, politieman Frédéric van een interventie-eenheid, zuster Agnes, de geadopteerde Algerijn David/Daoud en de Marokkaan Hicham. De Montety was journalist (momenteel directeur van Le Figaro littéraire) en in zijn boek staan al te herkenbare feitelijkheden wel eens het verhaal zelf in de weg. Maar belangrijker dan de plot met zijn onafwendbare tragedie is de innerlijke zoektocht die elk van de personages afzonderlijk aflegt binnen een totaal gewijzigde en complexe maatschappij. Etienne de Montety houdt Europa een spiegel voor, een met barsten én met sprankels hoop.