Boon in Aalst – 2

Boons geboortehuis is verkocht. Stelde ik deze morgen vast tijdens mijn zondagse rit naar Aalst. Van de vijf arbeidershuisjes aan de Zeshoek zijn er drie verkocht, ook het linkerhuis waar Louis Paul Boon geboren werd. Het gevolg laat zich raden, gezien de mastodont ernaast. Ik heb daar al lang geleden op geattendeerd, en dit jaar nog op 10 mei en vorig jaar op 10 augustus. Maar de Vlaamse burgervader en zijn Schepen voor Erfgoed steken de liberalen rechts voorbij en vergeten de sociale Boon. In de Standaard der Letteren luidt Peter Jacobs dit weekend terecht de alarmklok over de Booneditie en de biografie. Boons boeken en geboortehuis: arm Vlaanderen. Maar de Ronde gaat toch door vandaag.

Update – In de Boonberichten van maart 2021 (nummer 157) staat goed nieuws: ‘De huizen aan de Dendermondse Steenweg, waaronder het geboortehuis van Boon, zullen niet worden afgebroken, maar gerestaureerd. De eigenaar, die de huizen kocht en de werken uitvoert, vernam bij de notaris dat hij ook het huis van Boon had gekocht. Inderdaad zou de eigenaar in overleg met de Marnixring de gedenkplaat opnieuw laten aanbrengen. Mocht dit niet gebeuren, dan zal de stad Aalst ervoor zorgen.’ – Geweldig nieuws dus. Maar bij de notaris vernemen dat je geen gewoon arbeidershuisje kocht…

Op de foto is boven de brievenbus de plek te zien van de gedenkplaat die begin juli 2019 ‘ontvreemd’ werd.