Almanakken

Ofwel vestigen ze de aandacht op problemen waaraan moet worden gewerkt ofwel brengen ze personen of feiten in herinnering. Dus doen of denken. In deze Week van het Bos is het vandaag Dag tegen Kanker én Dag van de Spirituele Zorg. De andere kalender memoreert Teresa van Ávila. Een themadag spreekt vooral de collectiviteit aan, ik heb iets meer met naamfeesten. Vandaag vallen ze een beetje samen: spirituele zorg en een mystica. Van haar zou ik een bladzijde kunnen lezen ofwel bekijk ik Bernini’s beeld van haar extase in de Santa Maria della Vittoria te Rome (1647–1652). En dan grijp ik met de beeldhouwer toch naar haar Vida (1588) en lees ik in hoofdstuk 29: ‘De hevige pijn die ik daarbij voelde, deed me zachtjes kreunen zoals ik hogerop beschreef. Toch was die onuitsprekelijke pijn buitengewoon zoet.’ (vert. Carlos Noyen) Zo werkt mijn almanak.