Leonardo’s puntjes

Als kleuter moest ik ‘op Spriete’ in de klas van een struise non afbeeldingen uitprikken op een vilten matje: met een prikpen gaatjes maken op de puntjes van een tekening. Wellicht bedoeld als oefening voor de fijne motoriek. Waarbij mijn tong steevast in een mondhoek bleef steken.
Hoe dat beeld nu bij mij opkomt? Da Vinci deed blijkbaar het omgekeerde. Met koolpoeder bracht hij puntlijnen aan als grondtekening voor zijn Mona Lisa, zo blijkt uit recent onderzoek. Spolvero heet dat, pons. Pascal Cotte laat hier puntlijnen zien bij de armen en op het voorhoofd, en vond en passant ook nog een haarspeld.
De krant maakte me nieuwsgierig, de afbeelding vond ik bij Artnet dat het nieuws overneemt van Journal of Cultural Heritage.
Geen puntjes voor de Ponte Buriano. Daarvoor prik ik elk jaar de julimaand.

https://news.artnet.com/art-world/mona-lisa-hidden-drawing-photos-1911271 – © foto Pascal Cotte – Artnet.