Romeinse neuzen

Je loopt ertegen, want ze zijn ruim een meter hoog, of eraan voorbij, want er is niets kunstigs aan. Maar bij dorstig weer zoek je ze op: dankzij Romes eerste burgemeester Luigi Pianciani stroomt er sinds 1874 fris water uit die gietijzeren fonteintjes. Gratis water dat ‘water van de burgemeester’ heet, Acqua del Sindaco. Of Acqua San Rubinneto, want dat kosteloos drinken genereerde alweer een extra heilige.
De eerste lichting van die fontanelle kreeg drie waterbuisjes versierd met een drakenkopje, zoals het exemplaar bij de obelisk voor het Pantheon of dat – sinds lang buiten dienst – naast de ingang van de Belgische ambassade in de Via San Teodoro. Later werden de fonteintjes gewoon voorzien van een buisje met een gaatje in de ronding om een ferme waterstraal te creëren. Die kromming inspireerde de Romeinse fantasie al snel tot de naam nasone – grote neus.
De best onderhouden nasone staat sinds deze week in een zijstraat van de Via Prenestina ver van het centrum. Wijkbewoners gaven ze zelf een opknapbeurt. Binnen en buiten de oude muren heeft Rome er zowat 2.500…

© Boven: La Repubblica (Prenestino) – onder: Michele Ferrara (Via San Teodoro)