Spiritualiteit

Casentino 5 – Op de beboste hoogten in het noorden van de Casentino tegen de grens met Emilia-Romagna blijven de middeleeuwen spreken in Romaanse kerken en plaatsen met een grote spirituele traditie. Romualdus stichtte in 1012 een gemeenschap met kluizenaars in Camaldoli, in La Verna ontving Franciscus van Assisi in 1224 de stigmata. Meer westelijk ligt een van de mooiste Romaanse kerken van Toscane, de Pieve van Romena uit 1152, sinds 1991 een centrum voor spiritualiteit met een gastvrije fraterniteit. Over de Consuma en reeds richting Florence ligt nog de abdij van Vallombrosa gesticht door Gualbertus in 1039.
Maar hoe solitair lagen plekken als Camaldoli en La Verna oorspronkelijk ingebed in de natuur? Ik ken weinig abdijen die vandaag dieper verscholen liggen in een woud dan de ruïnes van de Santa Trinità in Alpe (foto) in het zuiden van de Casentino. Het pad erheen is een (z)ware pelgrimstocht. Romualdus en Franciscus moeten zich als godzoekers in zo’n geheimenisvolle plek hebben gevonden.