Toondichter ten toon

Bruges-la-Morte. Zo voelt de stad met de reien momenteel aan. Dankzij corona kom je dan alleen voor de Madonna van Michelangelo te staan, bekijk je nog maar eens in alle rust de twee Van Eycks en word je in de stilte van het Arentshuis verrast door een exquise expositie over componist Joseph Ryelandt (1870-1965). De man, van adel, Franstalig en katholiek, staat voor het type dat het culturele leven in de stad kleur gaf in het fin-de-siècle en de eerste decennia van vorige eeuw. Drie mooie boekbanden met oratoria zeggen veel over de levensstijl van de componist. Leerling van Edgar Tinel en bekend met Guido Gezelle, keek Ryelandt ook over de grenzen: hij correspondeerde met Edward Elgar en met Paul Claudel, wiens Le Chemin de la Croix hij toonzette. – In die hoek achter de Onze-Lieve-Vrouwekerk wordt Brugge plots iets minder morte.