Acedia en Corona

Gisteren was ik even bij Nieuwe feiten waar acedia als alternatief voor ‘confineerzeer’ aan de orde was: https://radio1.be/programma/nieuwe-feiten/radioitem/heb-jij-ook-acedia/25856. Vormen van dat Grieks woord komen al bij Homeros voor, maar eigenlijk zijn het de woestijnvaders die in de vierde eeuw worstelden met acedia. Evagrios van Pontos waarschuwt de monnik in zijn Logos praktikos 12 voor de middagduivel (de ‘moordende plaag van de middag’ uit Psalm 91.6) die hem traag, lusteloos, geestelijk lui maakt. Die acedia werd twee eeuwen later een van de zeven hoofdzonden.
Evagrios: Ὁ τῆς ἀκηδίας δαίμων͵ ὃς καὶ μεσημβρινὸς καλεῖται͵ πάντων τῶν δαιμόνων ἐστὶ βαρύτατος· καὶ ἐφίσταται μὲν τῷ μοναχῷ περὶ ὥραν τετάρτην͵ κυκλοῖ δὲ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ μέχρις ὥρας ὀγδόης – De geest van lusteloosheid, ook wel genoemd van het middaguur, is de zwaarste van alle boze geesten. Hij valt de monnik aan rond het vierde uur, maar zijn ziel omsingelt hij tot aan het achtste.’ (vert. Chr. Wagenaar, 1987)
Wat lusteloosheid betekent in coronatijden hoor je in de link supra.