Jules De Bode uit Tongeren

De Romeinse vervloekingstablet die vier jaar geleden in Tongeren opdook en die vandaag de kranten haalt, is een uitzonderlijke vondst door een oud-leerlinge. Met haar archeologisch onderzoeksbureau ARON bv was Natasja De Winter aan het krabben aan het Regulierenplein toen dat loden plaatje bovenkwam. Het stukje dateert uit de jaren 65-100 n.C. en de man over wie een vloek werd uitgesproken heette Gaius Iulius Viator, Jules De Bode.
Vervloekingstabletten worden o.m. vermeld in de Annales van Tacitus bij de dood van Germanicus, vader van Caligula en grootvader van Nero. De man overleed op 10 oktober 19 in de buurt van Antiochië, niet zonder giftige hulp van Piso. En, zegt de historicus, men vond o.m. ‘… carmina et devotiones et nomen Germanici plumbeis tabulis insculptum – magische formules, vervloekingstabletten, Germanicus’ naam in loden plaatjes ingekerfd…’ (II.69).
Hoe Tongerenaar Jules De Bode aan zijn einde kwam is niet bekend.
Meer over de merkwaardige vondst op: http://www.aron-online.be/index.php?pag=200&pid=252

project_252_Fig._4_Loden_plaatje_PLD