Van teugen en nipjes

Eigenlijk horen kerken altijd, ook in coronatijden, open te zijn. Als plaatsen van samenkomst, van stilte, van asiel, van cultuur, enz. Open Kerkendagen laten ons kennismaken met het religieus patrimonium en die brachten me alweer in Henegouwen. De Karolingische kerk van Lobbes (Belgiës oudste, beweert men) met haar heldere en harmonische volumes, de romaanse doopvont in Gerpinnes, het renaissancedoksaal in de collegiale kerk van Binche: het waren lacunes – en lang niet de enige – in mijn verkenningen over de taalgrens.
Over de Alpen drink ik met gulzige teugen van al het fraais bij Arno en Tiber, over onze taalgrens nip ik met evenveel goesting en verwondering van wat er rond Samber en Maas te zien valt.

https://openchurches.eu/nl/paginas/open-kerkdagen-2020

IMG_7997